Икономика

Преди изборите във Великобритания: Разходите за живот се увеличават

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Доминик Уотърс следи като ястреб своя електромер. Уотърс е самотен баща в Кентърбъри, Южна Англия, който разчита на държавни социални помощи. Той знае, че нищо не може да се сравни с домашно приготвената храна, но понякога не може да си позволи да включи фурната или котлона.

 

Аз съм самотен баща. Аз и дъщеря ми живеем в най-бедните квартали на този общински имот. По ирония на съдбата точно в градината на Англия. Опитвам се да използвам гласа си, за да кажа, че съществуват самотни бащи и че бедността не позволява на семейства с по един родител да процъфтяват в обществото. 

Доминик Уотърс, самотен баща

Милиони хора в Обединеното кралство все още изпитват натиск от продължаващата криза с разходите за живот. Въпреки че инфлацията се върна към почти нормалните си нива, сметките за енергия и хранителните продукти все още струват повече отколкото преди 2 години. Разходите за живот са основен въпрос за избирателите преди изборите в страната на 4 юли. Икономиката едва успя да се възстанови от тежките удари, нанесени от пандемията COVID-19. А след това бе засегната от глобалния скок на цените на енергията и храните, предизвикан до голяма степен от нахлуването на Русия в Украйна. В края на 2022 г. инфлацията достигна най-високата си стойност от 11 % - най-високата от четири десетилетия насам. Trussell Trust, който управлява повече от половината от всички хранителни банки в Обединеното кралство, твърди, че броят на хората, които се обръщат към тях, е рекордно висок.

Ситуацията с продоволствената криза не се е подобрила. Смесена с енергийната бедност, тя е направо ужасна. Все още има хора, които губят работата си и затова много от тях още прибягват до хранителни банки. Има много хора, които казват, че хранителните банки не трябва да съществуват. Но в крайна сметка някои жители на страната просто не разполагат с пари. Помощите постоянно намаляват. 

Мишел Дорнели, главен изпълнителен директор на The Community Food Hub

Миналата година благотворителната организация е предоставила над 3 милиона спешни пакета с храна на нуждаещи се хора.