Европа

Изборите във Великобритания: Зелената сделка остава на заден план в предизборната кампания

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В предизборната кампания във Великобритания се говори много за промяна, но много малко за изменението на климата. Изборите в Обединеното кралство на 4 юли се провеждат след една от най-влажните и топли зими в историята. Това са част от тенденциите, които учените обясняват с глобалното затопляне. Дискусиите за климата и околната среда обаче остават на заден план пред бавната икономика, болезнените разходи за живот и здравната система. Тази седмица Зелената партия представи своя предизборна програма, който включва политики в областта на жилищното строителство, здравеопазването и околната среда.

Другите партии бягат от обещанията си по отношение на климата. Само Зелените разбират, че решенията на климатичната криза са и решения на кризата с разходите за живот.

Адриан Рамзи, съпредседател на Зелената партия

Емисиите на парникови газове в Обединеното кралство са намалели наполовина в сравнение с нивата от 1990 г., главно поради почти пълното премахване на въглищата от производството на електроенергия. Консерваторите са поели ангажимент със закон да постигнат нулеви нетни емисии до 2050 г. Според природозащитниците обаче Обединеното кралство напоследък е предприело обратен ход.

Основният аргумент, който хората дават, за да не гласуват за Зелената партия, е, че те няма да спечелят изборите, което разбирам. Но в същото време смятам, че Зелената партия ще окаже натиск върху лейбъристите да се справят с някои от тези проблеми.

Ема Джейд Ларшон - жителка на Брайтън

Консервативният министър-председател Риши Сунак обеща да построи повече газови електроцентрали в името на икономии на разходи и енергийна сигурност, като същевременно настоява, че Обединеното кралство все още може да постигне целта си за нулеви нетни емисии. Лидерът на лейбъристите Киър Стармър се отказа от обещанието си да инвестира 28 млрд. паунда годишно в зелени проекти, ако бъде избран. Макар климатът да влиза в първите пет приоритета на избирателите в много проучвания, той се нарежда след разходите за живот и здравната система. Зелената партия заявява, че нейната цел е да повлияе на следващото правителство, което според социологическите проучвания ще бъде лейбъристко.