Свят

Британският премиер определи 4 юли за националните избори

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Британският премиер Риши Сунак заяви, че планът на неговото правителство "работи", обръщайки се към своите съпартийци консерватори, след като определи 4 юли за дата за националните избори. Анонсът бе направен в същия ден, когато официалните данни показаха, че инфлацията в Обединеното кралство е спаднала рязко до 2.3%, което е най-ниското й ниво от близо три години.

 

Икономиката се обърна. Приятели, нашият план работи. С тази трудно спечелена икономическа стабилност идва избор. На кого вярвате да превърне тази основа в сигурно бъдеще за вас, вашето семейство и страната ни?

Риши Сунак – премиер на Великобритания

Сега е моментът Великобритания да избере бъдещето си, да реши дали иска надграждане на напредъка, който сме постигнали, или да рискуваме да се върнем в началото. Без план и без сигурност. Единствената сигурност с лейбъристите е, че ще им свършат парите и ще ви вдигнат данъците.

Стратегията на Сунак да отиде на избори след два месеца крие рискове, но той гледа да се възползва от добрите икономически показатели и овладяването на инфлацията. Но в социологическите проучвания неговата Консервативна партия, раздирана от много вътрешни проблеми, изостава значително от лейбъристите.

 

Смятам, че този ход изненада всички. И в известен смисъл се превръща в предимство за Риши Сунак. Той пое инициативата, което го кара да изглежда по-скоро силен, отколкото отслабен и нерешителен, за какъвто вероятно го смятат. Той има своите доводи заради овладяването на инфлацията и данните за икономиката. По редица причини Сунак смята, че е по-добре изборите да се проведат по-рано, отколкото през есента.

Тим Бейл – професор по политология в Университет „Кралица Мери“ – Лондон

Гласоподавателите в Обединеното кралство ще трябва да изберат 650 членове на Камарата на общините за мандат от пет години.

Партията, която контролира мнозинството в Камарата на общините, самостоятелно или в коалиция, ще формира следващото правителство и нейният лидер ще бъде министър-председател.