Свят

Риши Сунак предлага решение с „две държави“ на конфликта в Близкия изток

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Премиерът на Обединеното кралство поиска влизане на повече помощ в ивицата Газа и решение с „две държави“ на израело-палестинския конфликт.

Риши Сунак започна речта си, като благодари на предишния първи дипломат Джеймс Клевърли за неговите усилия досега и изрази задоволство от назначението на бившия премиер Дейвид Камерън за външен министър на кралството.

Сунак каза, че Израел „има право да се защити срещу тероризма“, но трябва да действа в рамките на определени параметри.

Бяхме ясни, че те трябва да действат в рамките на международното право. Да предприемат всички мерки за защита на невинните цивилни, включително в болниците, да спрат екстремисткото насилие на Западния бряг и да позволят повече помощ да влезе в Газа.

Риши Сунак – премиер на Великобритания 

Искаме помощ да идва по суша, въздух и море и сме готови да използваме нашите бази в Кипър като плацдарм.

Сунак потвърди ангажимента си за решение с две държави, за да се осигури дългосрочен мир в Близкия изток. По думите му, това би бил единственият отговор, който може да ни доближи до мира в тези размирни земи, и който да отчете историята и болката на двата народа.

Новият външен министър коментира, че е приел лесно поредното предизвикателство в политическата си кариера.

Надявам се, че 6 години като министър-председател, 11 години като председател на Консервативната партия ми дават полезен опит и контакти, взаимоотношения и знания, с които мога да помогна на министър-председателя да се увери, че изграждаме нашите съюзи, изграждаме партньорства с нашите приятели, възпираме враговете си и поддържаме страната си силна. Затова приех с удоволствие тази работа.

Дейвид Камерън – министър на външните работи на Великобритания 

Камерън се завърна неочаквано във властта, поемайки поста на външен министър на мястото на Джеймс Клевърли, който бе преназначен за титуляр на вътрешното министерство след уволнението на Сюела Бревърман.

Камерън беше начело на правителството между 2010 и 2016 г и предприе хода с референдума за членството на Великобритания в ЕС, довел до излизането ѝ от блока.