Свят

Джо Байдън пристигна на "Даунинг стрийт" 10 за среща с британския премиер Риши Сунак

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в канцеларията на британския премиер Риши Сунак на Даунинг стрийт №10 в Лондон за среща с него.

В чест на високия гост пред резиденцията на министър-председателя бе постлан червен килим. 

 

Чудесно е, че отново сте тук, на Даунинг стрийт. Чудесно е да продължим разговорите си. Оттук се отправяме към срещата на НАТО във Вилнюс. Знам, че всички искаме да направим всичко възможно, за да укрепим евроатлантическата сигурност.

Риши Сунак - министър-председател на Обединеното кралство

Двете страни са сред най-сериозните защитници на Киев. Великобритания от друга страна настоява Белият дом да предприеме по-агресивни стъпки за предоставяне на военна помощ на Украйна.

 

Имаме за какво да говорим и мисля, че се справяме добре. Мисля, че вървим смело напред. Отношенията между Съединените щати и Великобритания са по-стабилни от всякога.

Джо Байдън - президент на САЩ

Сериозни мерки за сигурност съпътстват визитата на Байдън в Лондон. Очаква се след срещата със Сунак той да бъде приет и от Крал Чарлз III.

Американският президент ще участва и в срещата на върха на НАТО във Вилнюс. 

Последната спирка на президента Байдън е в Хелзинки, където се очаква да се отбележи разширяването на съюза, тъй като Финландия е най-новият член на НАТО. Неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че пътуването ще демонстрира "лидерството на президента на световната сцена".