Култура

Сунак отмени среща с Мицотакис заради статуи от Партенона в Британския музей

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Дипломатическо напрежение между Гърция и Великобритания. Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обвини британския си колега Риши Сунак, че е отменил планираната им среща в Лондон едва няколко часа преди тя да се състои. Причината – изказване на Мицотакис относно статуите от Партенона, които се намират в Британския музей. От десетилетия двете държави спорят за произведенията на изкуството. Атина иска те да бъдат върнати, от където са взети. Лондон твърди, че те са пренесени на Острова законосъобразно.

В интервю за BBC тази неделя, гръцкият премиер изразява недоволството си от бавната работа по преговорите за връщане на статуите и че случаят приличал на това все едно да разрежеш Мона Лиза на две. От Даунинг стрийт 10 коментираха отменената среща, като заявиха, че британското правителство няма никакви намерения да връща обектите в Гърция. Отношенията на Великобритания с Гърция били "изключително важни" и двете страни трябвало да работят заедно по глобални предизвикателства като борбата с незаконната миграция. На разположение по темата със статуите бил заместник министър-председателят Оливър Даудън.

"Мраморите на Елгин"са скулптури от Партенона, изнесени от Гърция в началото на XIX век от тогавашния британски посланик в Османската империя лорд Елгин. От десетилетия Атина настоява за връщането им в Гърция.