Свят

Последствия от Брекзит: Започват проверки на вносните продукти във Великобритания

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Осем години след като Великобритания гласува да напусне Европейския съюз, в пристанищата на Обединеното кралство вече започнаха гранични проверки на вноса на храни и растения след Брекзит. Проверките, които бяха отлагани пет пъти, ще позволят на граничните служители да инспектират щателно вноса, за който се смята, че има риск да пренася болести.

Сега вече сме вън от ЕС и можем да имаме свой собствен режим на биосигурност.

Кристин Мидълмис, главен ветеринарен лекар на Обединеното кралство.

Въпреки това, представители на индустрията твърдят, че новите проверки ще бъдат скъпи както за вносителите, така и за потребителите.

Храните, които преминават през пристанище Доувър ще има допълнителни разходи на стойност 1 млрд. паунда. Ресторантьорския бизнес ще бъде най-засегнат от това, а потребителите в близко бъдеще ще започнат да виждат как някои от тези хранителни продукти поскъпват.

Фил Плък, главен изпълнителен директор на Федерацията за студена верига

Стефано Валебона и съпругата му управляват магазин за специализирани храни, който снабдява някои от водещите ресторанти в Обединеното кралство с висококачествени европейски продукти. Валебона е загрижен за това какво ще означават новите мерки за неговия бизнес.

Ще имаме по-малко специални продукти, като сирена и меса. Това ще даде повече власт на супермаркетите и по-малко власт на независимите търговци.

Стефано Валебона, търговец

Голямото разнообразие от храни, включително сирена и сушени меса, сега ще бъдат подлагани на физическа проверка при пристигането им в Обединеното кралство, което ще увеличи разходите, забавянето и бюрокрацията. От януари тази година европейските стоки се нуждаят от здравни сертификати и митнически документи, за да влязат в Обединеното кралство. За да се сведе до минимум недостигът на храни и забавянето им, правителството на страната е разделило всички растителни продукти и продукти от животински произход в три рискови групи. Продуктите с нисък риск - предимно преработени хранителни стоки - не изискват проверки или здравни сертификати. Продуктите със среден и висок риск - яйца, млечни продукти и месо, животни и растения за засаждане - се нуждаят от сертификати и ще подлежат на физически проверки. Властите изчисляват, че новите гранични проверки ще струват на бизнеса 330 млн. паунда годишно.