Европа

Във Великобритания приеха законопроект за постепенен отказ от тютюнопушенето

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Планът на британското правителство за знакова забрана на тютюнопушенето, която има за цел да попречи на младите хора да се пристрастят към този вреден навик, преодоля първото си препятствие в парламента.

Законопроектът, предложен от министър-председателя Риши Сунак миналата година, ще наложи забрана на продажбата на тютюневи изделия на всички граждани, родени след 1 януари 2009 г.

Ако бъде приет, нормативният акт ще даде на Великобритания някои от най-строгите мерки срещу тютюнопушенето в света. Властите твърдят, че това ще създаде “първото поколение без тютюнев дим” в съвременната история на Великобритания.

 

Ако имате родители, които нямат нищо против децата им да пушат, тогава те ще им купят цигари. Лично аз имам две деца, и гледам да не пуша около тях. Мисля, че е важно да не пуша вкъщи. Но продажбите на вейп устройства се увеличават и това е доста опасно.

Алис – майка пушач 

Законът за тютюневите изделия и вейп устройствата е предназначен да забрани на децата, родени след 2009 г някога изобщо да могат да си купят цигари, но не криминализира този навик.

Веднъж въведена – изпълнителната власт се стреми към 2027 г като срок – законовата възраст, на която хората в Англия могат да купуват цигари, ще бъде повишавана с една година на всеки 12 месеца, докато накрая забраната за продажба обхване цялото население на страната.

Към този момент във Великобритания е забранена продажбата на цигари и вейпове на лица под 18-годишна възраст.