Европа

ЕС ще предприеме нови промени в политиката за селскостопанския сектор

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Вятър на промяната се появи в европейския селскостопански сектор след месеци на интензивни демонстрации от страна на земеделските стопани през зимата и пролетта. С идеи като разпределяне на средствата от ЕС според нуждите, а не според хектарите, беше публикуван стратегическият диалог със заинтересованите страни, започнат от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в началото на тази година. Отговорният професор смята, че той е бил от ключово значение за преодоляване на силно поляризирания обществен дебат. Преразглеждането на Общата селскостопанска политика, на която се пада една трета от бюджета на ЕС, е една от основните препоръки.

Препоръката е Общата селскостопанска политика да бъде приведена в съответствие с предназначението си. А това означава, от една страна, да се даде възможност за оживени селски райони. Това означава втората функция, подпомагането на доходите. Но това подпомагане на доходите трябва да бъде насочено, към тези, които действително се нуждаят.

Професор Петер Щрошнайдер

Очаква се Европейската комисия да използва тези предложения като основа за новото си предложение за земеделието и храните, което ще бъде готово в началото на 2025 г. Грийнпийс, който взе участие в обсъжданията, смята, че това е добра стъпка към устойчивост.

Ясно е, че ако трябваше да напиша това, щях да го напиша по съвсем различен начин. Но отново го приемам като консенсус след седем месеца работа и трудни преговори. Така че съм изключително щастлив да видя , че цялата тази група от заинтересовани страни приема факта, че трябва да се справим с отрицателните въздействия на животновъдството. Трябва да помогнем на земеделските стопани в прехода.

Марко Контиеро, директор на „Грийнпийс“ за политиката на ЕС в областта на селското стопанство

Как да се финансира преходът към по-устойчиво земеделие беше едно от основните искания по време на протестите миналата пролет.

Фермерите не могат да понесат всички промени на плещите си. Някои промени са свързани с разходи или поставят фермите в затруднение. Необходима е подкрепа, защото обществото я иска. 

Кристиан Ламбер, председател на фермерско сдружение "COPA"

В текста се отправя и искане към Европейската комисия за „по-голяма съгласуваност между нейната политика в областта на търговията и устойчивото развитие“.