Икономика

Регенеративно земеделие: Украински винарни получават помощ от американски благотворителен фонд

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Група винопроизводители, намиращи се в близост до фронтовата линия на войната в Украйна, получават помощ от долината Напа, Калифорния. Шестима украински винопроизводители от района на Николаев, близо до Черно море, посетиха винарна в Съединените Щати за да се запознаят с най-новото в областта на регенеративното земеделие.

Запознахме се с група украински винари по време на събитие на организацията ‘’Корени на мира.’’ Фондът подпомага земите като ги разминира от потенциални руски бомби. В разговор с украинските лозари установихме, че имаме много общи неща. Използваме методи като регенеративно биологично земеделие. Това представлява регенериране на земя, която е била обект на злоупотреба.

Вайълет Гъргич - президент и главен изпълнителен директор на Grgich Hills Estate Winery

Някои от лозята на винопроизводителите са били бомбардирани от Русия по време на продължаващата война. Досега никой не е пострадал във винарните, но това е навредило на земята им и е предизвикало стрес и безпокойство. Въпреки опасенията за безопасността им, украинците заявиха, че винарните им продължават да работят, дори и в момента руските сили да се намират само на няколко километра от тях.

Хората в Украйна са все още живи. Да, войната е в душата ни, в живота ни. Но ние трябва да продължим живота си. Така че, разбира се, трябва да работим. И нашите винопроизводители сега работят по-усилено.

Светлана Цибак - собственик на винарна в Украйна

Основателите на винарната Грич Хилс са родом от Хърватия и помагат на тази страна да се възстанови от войната, като помагат за премахването на мините там през 90-те години. Пионерите на биологичното винопроизводство казват, че историята им ги е накарала да се чувстват особено близки до украинската кауза и искат да помогнат.

„Виждайки ужасните неща, които се случват по света, искаме да направим каквото можем, за да помогнем, доколкото можем. И това е един от най-подходящите начини да помагаме“, казва Вайълет Гъргич.

Организаторите на пътуването в Напа казват, че потребителите могат да помогнат, като купуват украинско вино в магазините или онлайн.