Цвят

Природно бедствие удари културна забележителност в Рим

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Kolizeum Povreda AP Снимка: AP

Мълния удари арката на Константин близо до Колизеума по време на буря във вторник. Фрагменти от древната римска структура бяха разрушени. Парчетата са били незабавно събрани и обезопасени от работниците в Археологическия парк „Колизеум“, се казва в изявление на властите. Степента на щетите все още се оценява.

Арката е тук от 1700 години. Мисля, че ще бъде добре. Надявам се, че не са нанесени твърде големи щети и ще могат да я възстановят както трябва.

Никола Ферлей Браун, турист от Лондон

Ударът от мълния е станал по време на буря, която изкорени дървета и наводни улици в италианската столица. Жители описват „апокалиптични сцени“ с наводнени подлези, площади и улици. Част от скелето на трибуна в Циркус Максимус също се срути.

Това беше много шокиращо за мен. В този район винаги има много хора. Когато чуеш за подобен инцидент се плашиш, нали?

Силене Виера, турист

След дъждовете, общински съветници в столицата заявиха, че силата на бурята е била внезапна и нито един метеорологичен бюлетин не я е предвидил. Почетната арка, висока над 20 метра, е издигната през 315 г. от н.е. в чест на победата на император Константин над Максенций след битката при Милвийския мост. Метеоролозите твърдят, че рекордните температури в Средиземно море са допринесли за странните бури, които връхлетяха Италия това лято. Екстремните валежи са по-често срещани и по-интензивни поради предизвиканото от човека влошаване на климата, смятат те. Миналата седмица, по време на поредната силна буря, мълния удари сграда в района на Кастелверде в Рим и предизвика пожар.