Цвят

„Дизелгейт“ – 9 години по-късно: Бившият президент на „Фолксваген“ се изправи пред съда

От Euronews България Euronews България

Девет години след избухването на скандала "Дизелгейт", бившият президент и главен изпълнителен директор на "Фолксваген" Мартин Винтеркорн се изправи пред съд в Германия. Преди заседанието, той заяви пред репортери, че се чувства „добре“.

Сигурен съм, че искате да ме попитате как съм и днес се чувствам отлично.

Мартин Винтеркорн - бивш президент на "Фолксваген"

През септември 2015 г. Винтеркорн е отстранен от ръководството на "Фолксваген", след като американските регулаторни власти обявиха, че милиони коли, произведени от германския концерн, са били манипулирани за да отговорят на екологичните стандарти в САЩ. Те посочват, че във "Фолксваген" са разработили незаконен софтуер, с който са представяни неверни данни за вредните емисии от газове, отделяни от дизеловите автомобили.

Прокурорите по делото обвиняват Винтеркорн, че още през 2014 г. той е бил наясно със ситуацията. Винтеркорн категорично отхвърля обвиненията, повдигнати срещу него, а според адвокатите му позицията му на главен изпълнителен директор не е основание той да бъде отговорен за скандала във всичките му аспекти.

Когато виждам всички тези красиви коли, обичам да се връщам назад във времето.

Мартин Винтеркорн - бивш президент на "Фолксваген"

В рамките на наказателното дело срещу 77-годишния бивш шеф на германската автомобилна група са предявени редица обвинения. Сред тях са измама и представяне на неверни свидетелски показания пред парламентарна комисия.

Мартин Винтеркорн е обвинен и в манипулиране на фондовия пазар, тъй като не е уведомил навреме за очертаващия се скандал инвеститорите, притежаващи акции във "Фолксваген". Когато "Дизелгейт" избухва, ценните книжа на автомобилната група рязко поевтиняват, което води до сериозни загуби за редица инвеститори.

"Дизелгейт"е най-големият скандал в историята на "Фолксваген". Винтеркорн може да получи до 10 години затвор, ако бъде признат за виновен.