Европа

Евродепутат от Зелените: От 2030 г. спира производството на бензинови и дизелови коли

От Euronews България Euronews България

Какви са приоритети на новия Европейски парламент в сферата на Зелените политики и кога ще трябва да заменим дизеловия или бензиновия си автомобил с електрически? На тези въпроси потърсихме отговори в Страсбург от австрийския евродепутат от групата на Зелените Томас Вайц. Ето и цялото интервю:

 

Ще се промени ли Зелената сделка при новия Европейски парламент?

Томас Вайц: Зелената сделка вече е в сила. В действие са много добри законодателни актове в областта на възобновяемата енергия. Например за кръговата икономика. Все още имаме работа по финализиране на наредбите за опазване на природата. Също така и за доброто състояние на животните, което е донякъде свързано със зелената сделка. Доколкото виждам, има сътрудничество между проевропейските и демократичните сили. Ще продължим да работим за прилагането на зелената сделка, но трябва да направим така, че тя да работи както за хората, така и за бизнеса.

Кога емисиите на парникови газове от транспорта трябва да бъдат намалени с 90%?

Томас Вайц: До 2040 г., но това е общата цел. Всички сектори трябва да положат възможно най-много усилия. За някои сектори е малко по-лесно да постигнат прехода, за други е по-трудно. Но трябва да достигнем 90% до 2040 г.

Необходими ли са промени сега, по време на война?

Томас Вайц: За съжаление климатът не се влияе от това дали сме във война или не. Има рискове, свързани със сигурността заради войната и защитата. Трябва да се отнасяме много сериозно към тези въпроси и го правим. В същото време има средносрочни и дългосрочни рискове за сигурността заради климатичната криза. Тя ни застига всеки ден. Така че трябва да успеем да изпълним очакванията едновременно и по двата въпроса.

По-сложно ли е сега?

Томас Вайц: По-сложно е, когато става въпрос за опазването на природата, а не когато става въпрос за промяната към възобновяема енергия. Защото възобновяемата енергия ни прави независими от изкопаемите горива, например от Русия и Путин, или от вноса на газ. Преминаването от изкопаеми горива към възобновяема енергия също е въпрос на сигурност.

Икономиката на Европа заплашена ли е от Китай или по-скоро от нашите собствени решения?

Томас Вайц: Икономиката се определя от нашите собствени решения, но трябва да признаем, че Китай е изключително силен играч на световния пазар. Трябва да намерим тънката граница между определена степен на сътрудничество на световните пазари, но и защита на индустриалното производство в Европейския съюз. Ето защо подкрепих предложението или по-скоро решението на Комисията да се въведат допълнителни такси за електромобилите от Китай. До голяма степен Китай ги субсидира. А това е нелоялна конкуренция на пазара. Трябва да се изправим срещу нелоялната пазарна конкуренция и да защитим европейската промишленост.

Дали алтернативите на производството на ядрена енергия са пътят към устойчивия преход?

Томас Вайц: Ако наистина се изчисли и погледне обективно, ядрената енергия е един от най-скъпите енергийни източници. Докато възобновяемите енергийни източници до момента са най-евтините на пазара.

Между другото, те не създават и какъвто и да било риск за околната среда. Ядрената енергия, за съжаление, го прави. Знам, че авариите се случват много рядко, за щастие, но ако се случат, бедствието е ужасяващо. Така че аз също бих препоръчал на другите държави да преосмислят инвестициите в ядрена енергия. Пазарът го показва. Възобновяемата енергия е най-евтината за гражданите и за промишлеността.

Най-евтината?

Томас Вайц: Да.

Казвате, че е най-евтината, а не най-скъпата?

Томас Вайц: Да, до момента това е най-евтината енергия. Вятърната и слънчевата енергия са най-евтините на пазара.

Държавите членки се споразумяха да забранят продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили до 11 години. Възможно ли е това в действителност?

Това не е напълно вярно. Решихме, че от 2030 г. няма да се произвеждат нови автомобили, задвижвани с изкопаеми горива. По улиците все още ще има такива автомобили, на никого няма да бъде отнета колата. Хората ще могат да използват автомобилите си, докато те работят.

Много е важно това да се обясни.

Томас Вайц: Абсолютно. В противен случай това ще засегне до голяма степен и хората с по-ниски доходи сред населението. Стига автомобилът да е в състояние да бъде управляван безопасно, ще може да го карате. Но от 2035 г. нататък трябва да преминем към други технологии. Това се дължи на ниската ефективност на двигателя с вътрешно горене. Той замърсява въздуха ни. Много от нашите градове имат проблем със замърсения въздух. Тези двигатели са и много шумни. А електрическите превозни средства са много по-ефективни. Ние сме отворени и към други технологии. Може да се използва и водород. Може да се създаде ново изобретение. Така че не става дума само за електрически автомобили.

Тук включва ли се и общественият транспорт или говорим само за частни автомобили?

Томас Вайц: Включва и обществения транспорт. Дори при него е по-лесно да се премине към електричество в такъв кратък срок, отколкото при всички лични автомобили. Повтарям отново, всички ще запазят колите си. Ако си купите и автомобил през 2034 г. Например, можете да го управлявате, докато се движи безопасно по улиците.

Смятате ли, че е възможно всички да са с нови автомобили след 11 години? Има много бедни държави и хора.

Томас Вайц: Можете да управлявате автомобила си, докато той е функционален. И ако се грижите за автомобила си, можете да го използвате до 2050 г. Ясно е, че на никого няма да му бъде отнет.

Благодаря ви много.