Европа

Австрийската народна партия внесе съдебен иск срещу министър от Зелените

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Управляващата в Австрия Народна партия даде под съд министър на коалиционния си партньор – Зелените. Обвинението е внесено във виенската прокуратура. Вината на министъра на околната среда и действията за климата Леонор Гевеслер е, че противно на националната позиция на Австрия е гласувала „за“ закона за възстановяване на природата, което позволи приемането му на Съвета по околна среда в Люксембург в началото на седмицата.

Постъпката на Гевеслер създаде проблем в правителството, но лидерът на Австрийската народна партия и федерален канцлер Карл Нехамер реши да не разваля коалицията месеци преди парламентарните избори, за да "избегне хаос".

Според обвинението, даденото от Гевеслер одобрение е "незаконно от гледна точка на австрийското национално право и нарушава съответните конституционни и законови разпоредби". Виена смята да атакува регламента и пред Съда на ЕС.

Министърът не е имала право да гласува положително, тъй като не е получила мандат от федералните провинции, в чиято компетентност е опазването на природата в Австрия. Провинциите имат отрицателно становище за закона.

Гевеслер съзнателно е злоупотребила с властта си "като държавен служител, като е дала съгласието си за проекта с (поне условното) намерение да увреди правата на засегнатите федерални провинции и на засегнатото Федерално министерство на земеделието и горите", пише в жалбата.

Закон за възстановяване на природата, ключов елемент от Зелената сделка, задължава правителствата да вземат мерки, чрез които да възстановят биоразнообразието на 20% от своята територия и морета до 2030 г.