Икономика

Брюксел замени конските карети с електрически

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Брюксел стана първата европейска столица, която премина от конски към електрически каруци за туристите, които обикалят града. Тибо Дантин, чиято компания извършва историческата промяна, казва, че етиката на използването на животни вече се е променила.

 

Имаше цяла поредица от фактори, които ме накараха да взема това решение. Имахме логистични проблеми, проблеми с човешките ресурси. Беше все по-трудно да се намерят каруцари. А след това и промяната в етиката. Отношенията с животните днес са различни и е по-малко прието да се извършва такъв тип търговска дейност.

Тибо Дантин, управител на електрически карети в Брюксел

През последните години критиките към използващите карети с коне се увеличават. Миналата година в Севиля умря кон, докато теглеше каляска с туристи в горещините.

 

Никога не съм се съмнявал, че ще успеем да привлечем хората. Днес всеки иска да изпита нещо необичайно. А електрическата карета отговаря на всичко това. Така че ние също оставаме в стила на епохата и смятам, че беше важно да уважим това наследство.

Тибо Дантин, управител на електрически карети в Брюксел

Мениджърът инвестира хиляди евро в два автомобила, произведени в Полша. Третият ще бъде доставен това лято. Марката се нарича Андерсон - знак на почит към първия човек, който през 1832 г. електрифицира каруците. С пробег от 120 км, превозното средство трябва да се зарежда веднъж на всеки два дни.

 

Мисля, че преминаването от конски карети към електрически е по-добро. Сега животните няма да стоят на слънце в продължение на много часове в центъра на града. 

Сари, студентка по антропология

Заинтересовани от този алтернативен модел на туристически транспорт, други градове вече са се свързали с Тибо Дантин.