Европа

Външният министър на Украйна подаде оставка

От Euronews България Euronews България

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук обяви, че външният министър на страната Дмитро Кулеба е подал оставка, предаде БГНЕС.

Стефанчук заяви, че оставката на Кулеба ще бъде „разгледана на едно от предстоящите пленарни заседания“, но не посочи дата, съобщи „Киев Индипендънт“.

Служейки като външен министър от 2020 г., Кулеба е начело на усилията на Украйна да ангажира международните си съюзници и да осигури нови партньорства от началото на руската агресия. След като по-рано се появиха слухове за уволнението му през август 2023 г., Кулеба заяви по националната телевизия, че не се притеснява от тази възможност.

„Аз работя, никоя работа не е постоянна и съм напълно спокоен за всичко. Още в началото казах, че ще напусна при две обстоятелства: първото е, ако президентът ме помоли да го направя. Второто е, ако изпадна в някакво фундаментално противоречие с външната политика и не смятам, че е възможно да работя с него“, каза украинският топ дипломат.

На 3 септември „Украинска правда“ съобщи, позовавайки се на неназовани източници, че Кулеба ще бъде уволнен и че все още се обмисля негов заместник. Най-вероятният кандидат за поста ще бъде заместник-министърът на външните работи Андрий Сибиха.

Новината е следствие от редица други високопоставени министри, които подадоха оставките си - министърът на стратегическите индустрии Александър Камишин, министърът на правосъдието Денис Малиуска, министърът на екологията Руслан Стрилец, вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Оля Стефанишина и вицепремиерът и министър на реинтеграцията Ирина Верешчук.

Промяната идва в момент, когато Киев е изправен пред все по-големи предизвикателства, включително ежедневни руски бомбардировки, и когато президентът Володимир Зеленски се опитва да повиши доверието в правителството две години и половина след инвазията на Москва.

„Както беше обещано, тази седмица може да се очаква голямо пренареждане на правителството. Ще бъдат сменени повече от 50 % от състава на Министерския съвет“, написа в Телеграм Давид Арахамия, ръководител на парламентарната фракция на управляващата партия „Слуга на народа“.

Ръководителят на Фонда за държавна собственост на Украйна Виталий Ковал също подаде оставка. Междувременно с президентски указ е уволнен заместник-ръководителят на кабинета на Зеленски и един от главните помощници на президента Ростислав Шурма.

От началото на войната Зеленски е разпоредил няколко реорганизации, като през септември миналата година уволни министъра на отбраната след поредица от корупционни скандали, а неотдавна смени и висшия си командир заради неуспехите на бойното поле.

Първият президентски мандат на украинския лидер, който започна през 2019 г., изтече през май, но той остана на поста си в условията на военно положение.