Европа

Русия порази Лвов с вълна от дронове, има загинали

От Euronews България Euronews България

Украинските въоръжени сили съобщиха за руски атаки с ракети срещу Киев и с дронове срещу западния град Лвов в ранните часове на 4 септември. При атаката срещу Лвов са загинали най-малко седем души, а още 40 са ранени.

Съобщава се, че един от загиналите в Лвов е 14-годишно момиче. Сред ранените има пет деца, включително 10-годишно момче. По данни на кмета Андрий Садовий 15 души са били прехвърлени в местни болници след нападението, съобщи „Киев Индипендънт“.

„Общо 7 души са загинали в Лвов, включително три деца“, написа в Telegram министърът на вътрешните работи Игор Клименко.

По данни на прокуратурата при ракетния обстрел са ранени 40 души и са нанесени щети на жилищни сгради в историческия център на града, както и на училища и медицински заведения.

Това се случва само ден, след като Москва удари военен институт в централния украински град Полтава с две балистични ракети, което се превърна в най-смъртоносната единична атака през тази година, при която загинаха 50 души, а стотици други бяха ранени.

Няколко сгради в близост до централната железопътна гара в Лвов са се запалили след удара. Според Садовий поне две училища няма да отворят отново на 4 септември. На мястото на нападението са изпратени екипи на службите за бързо реагиране.

По-рано военновъздушните сили предупредиха за заплаха от нападения с дронове и ракети в множество региони на Украйна, включително и в Лвовска област.

Лвов, който се намира на около 540 км западно от Киев, остава сред честите цели на руски безпилотни самолети и ракетни атаки. Градът се намира на около 70 километра източно от границата с Полша.

Варшава активира самолети за трети път в рамките на осем дни, за да осигури безопасността на полското въздушно пространство.

„Това е още една много натоварена нощ за цялата система за противовъздушна отбрана в Полша поради наблюдаваната активност на далекобойната авиация на Руската федерация, извършваща удари“, заяви командването на X.

През последните 10 дни Русия обстрелва Украйна със стотици ракети и безпилотни самолети, което според някои руски военни блогъри е отговорът на Москва на неотдавнашното навлизане на Киев на руска територия.

Русия все още не е коментирала атаките срещу Полтава и ударите в сряда срещу Лвов и Киев. Москва често е заявявала, че нейните удари са насочени срещу военната, енергийната и транспортната инфраструктура на Украйна, а не срещу цивилни граждани.

Цяла Украйна е била под тревога за въздушни нападения от около 03:00 ч. тази сутрин местно време, съобщиха украинските военновъздушни сили в Телеграм.

Те също така предупредиха за заплаха от нови атаки срещу Лвовска област, включващи ракети.