Европа

Русия е извършила нападения с ракети и дронове в няколко области

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Ukraine AP (4) Снимка: АП

Русия е атакувала Украйна с балистични ракети и дронове, които са били насочени към няколко области. Цели са били Киевска, Харковска, Днепърска, Полтавска, Николаевска и Запорожка област.

Военновъздушните сили съобщиха, че успешно са унищожили  над 20 ракети и 20  бойни дрона. Най-малко двама души са били ранени в Киев. Бяха подпалени автомобили в целия град, както и нежилищна сграда. По-рано най-малко 47 души бяха ранени в Харков, вследствие на удар на руска ракета по мол. Продължават и боевете на фронта, като се съобщава, че най-сериозните сражения са край Покровск. Същевременно руските власти заявиха, че Киев е извършил едно от най-големите си нападения с дронове по руски цели. На свой ред губернаторът на Белгородска област  заяви, че най-малко 11 души са били ранени. 

 

„За всичко ще има отговор. Врагът ще го усети“, заяви ръководителят на Администрацията на президента Андрий Ермак в телеграмата си след нападението над Киев.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че Киев е бил атакуван от няколко групи крилати ракети наред с изстреляните балистични ракети и няколко безпилотни самолета.

Серхий Попко, началник на градската военна администрация на Киев, съобщи, че противовъздушната отбрана на Украйна е свалила над 10 крилати ракети, около 10 балистични ракети и един дрон, насочени към столицата и предградията ѝ.

Това се случва седмици след като украинските сили навлязоха в руската област Курск, където войските на Москва се мъчат да ги отблъснат. Кремъл се закани да отговори.

По данни на Института за изследване на военното дело, нападенията в руската Курска област са продължили и в неделя, но не е съобщено за потвърдени украински настъпления.

Междувременно, руските сили наскоро постигнаха успехи северно от Харков, югоизточно от Купянск, югоизточно от Покровск и югозападно от град Донецк в едноименния източен регион.