Европа

Бомбардирана е електрическа инфраструктура в Днепропетровска област

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Русия е бомбардирала многократно електрическа подстанция в Днепропетровска област на Украйна. След ударите са избухнали пожари. Освен това при руски удар срещу град Днипро е загинал един човек и трима души са ранени.

Нанесени са щети и на няколко жилищни сгради, съобщават от Днепропетровската областна военна администрация. Атаката срещу трансформатори е поредната по електропреносната мрежа на Украйна.

 

Не знам точно какъв обект удари подстанцията, може би дрон камикадзе или бомба, пусната от дрон. Ще разберем, когато изгасим огъня.

Данило Шчербак – пожарникар 

Русия често обстрелва Украйна с ракети и дронове през последните дни, включително серия удари по Киев в понеделник. При друго въздушно нападение миналата седмица се разби изтребител F-16, който Украйна получи от западните си съюзници.

Междувременно премиерът на Нидерландия Дик Схоф посети Украйна за пръв път от встъпването си в длъжност. Той пътува заедно с украинския президент Зеленски до Запорожие, на около 40 км от фронтовата линия.

Схоф обяви, че правителството му ще отпусне на Украйна 200 милиона евро за защита и ремонт на повредена енергийна инфраструктура.