Европа

Две руски балистични ракети убиха над 50 души в Полтава (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Volodimir Zelenski AP

Русия е нападнала през деня североизточния украински град Полтава с две балистични ракети.

"Към този час знаем за 51 загинали и 219 ранени. Издирвателните екипи продължават да разчистват отломките на мястото", заяви главният прокурор. Преди няколко часа първи за обстрела съобщи президентът Зеленски, като посочи, че "две руски ракети са ударили институт за съобщенията в Полтава и съседна болница, при което са убити над 40 души, а ранените надхвърлят 180".

Едната ракета е попаднала директно в учебната сграда, втората е паднала в пространството пред нея и от експлозията е пострадало болнично заведение.

Предполага се, че под развалините има затрупани хора. Населението е призовано да дари кръв.

Областният управител на Полтава Филип Пронин написа в Телеграм, че днес е „ужасен ден за Полтавска област“ и че много жители на града в момента даряват кръв. Той не даде подробности за нападението.

„Времевият интервал между алармата и пристигането на смъртоносните ракети беше толкова кратък, че застигна хората по средата на евакуацията в бомбоубежището“, заявиха от украинското военно министерство.

По данни на министерството спасителите все още работят, след като са спасили 25 души, включително 11 души, затрупани под развалините.

Руските военни блогъри бяха заявили, че ударът е бил насочен към церемония на открито.

Украинският депутат Мария Безугла, която редовно критикува военното ръководство на Украйна, обвини високопоставени служители, че са изложили на опасност войниците, като са допуснали подобни мероприятия.

„Тези трагедии продължават да се повтарят. Кога ще спрат?“ - написа тя в Telegram.

Зеленски нареди бързо разследване на обстоятелствата на удара и призова за повече оборудване за противовъздушна отбрана от западните партньори на Украйна