Европа

Украински офицер разказва за началото на офанзивата в Курска област

От Euronews България Euronews България

Украинските въздушнодесантни войски публикуваха видеоклип, в който се показват сцени от завладяната от тях Курска област в Русия, докато командир на взвод разказва за началните етапи на операцията през август.

На кадрите, чиято автентичност не е проверена по независим път, се вижда как руски войници се предават на украинците.

На 6 август границата беше пробита от приятелски части. След това нахлухме ние, военновъздушните сили обстрелваха района, всичко работеше добре – артилерията, танковете. После навлязоха пехотните части, прочистиха окопите, опорните пунктове на противника. После проникнаха останалите части.

„Серхий“ – командир на взвод от въздушнодесантните части на Украйна

Операцията на ниво генерален щаб и главнокомандващ – генерал Сирски, беше планирана много добре. Превзехме тези линии, много бързо, с минимални загуби.

Украинската армия изненада руските сили в Курска област, като бързо завзе стотици квадратни километри и десетки населени места, преди напредъкът ѝ да бъде спрян.

Киев, че една от целите му е била да накара Москва да пренасочи силите, които в момента са в настъпление в Източна Украйна, към този регион.

Изглежда, че тази цел не е изпълнена, тъй като руската армия ускори настъплението си на изток, завземайки почти ежедневно нови населени места, и вече е на по-малко от 10 километра от град Покровск, основен логистичен център, отбелязва Асошиейтед прес.

В резултат на украинската офанзива в района на Курск са загинали най-малко 31 цивилни и са ранени над 140 души, а по данни на руските власти повече от 130 000 души са избягали от боевете.