Общество

"С мисъл за хората": От "Асарел-Медет" АД отпразнуваха Деня на миньора

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

Стотици хора се събраха на поляните в местността "Панагюрски колонии", за да отпразнуват Деня на миньора. 

Тази година се навършват 60 години от създаването на Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет" АД. През това време, компанията е станала лидер в минната промишленост - не само в България, но и в Европа - и винаги е работила в сътрудничество с общината и с мисъл за хората. 

 

Ние сме лидер, защото следваме международните тенденции. Най-модерните технологии влагаме в „Асарел-Медет“. Инвестираме милиони в модернизация, дигитализация, също така и в опазване на природата и околната среда. Правим всичко възможно за хората и ето виждате, че хората ни обичат.

инж. Николай Пелтеков, изп. директор на "Асарел-Медет" АД

Тази година фирменото знаме беше поверено в ръцете на един от най-дългогодишните работници в комплекса - Велко Мичкюров. Той е посветил 39 години от живота си на професията.

- За 39 години, кое е нещото, което ви задържа на това място? 

- Професията, която първоначално беше задължение след образованието, но след това ми стана част от живота. 

Споделя, че всеки ден ходи с желание на работа, а в "Асарел-Медет" е срещнал много приятели. 

 

Всичко, което постигнах в живота, го дължа на "Асарел" - работа, приятели, колеги. Благодаря на ръководството. Просто животът ми премина там и всичко, което имам, го дължа на "Асарел".   

Велко Мичкюров, работник в "Асарел-Медет" АД

Под ритъма на народни песни и танци и изпълнения на любими български певци премина празникът, а работещите в "Асарел-Медет", заедно със семействата си, отпразнуваха заедно Деня на миньора. 

Всеки имаше и възможност да опита специален курбан, приготвен в казан от асарелска мед. 

Местната власт благодари на рудодобивната компания за приноса ѝ към развитието на Панагюрище.

„Асарел“ има изключително голяма роля за развитието на Панагюрище, на нашия роден край. Само от 2012 г. до настоящия момент са инвестирани над 150 млн. лв. в инфраструктурни, културни, социални проекти, които поставят Панагюрище на едно национално ниво в социално-културната дейност.

Желязко Гагов, кмет на община Панагюрище

Председателятна Надзорния съвет на "Асарел-Медет" АД Димитър Цоцорков обеща, че компанията ще се развива и ще остане лидер на пазара, както досега - от природата за хората и от хората за природата.