Спорт

Първи детски турнир по тенис на маса се проведе в "Асарел - Медет"

От Euronews България Euronews България

Панагюрище беше домакин на първото за България издание на детския международен турнир по тенис на маса. Състезанието се проведе от 15 до 21 май в добре познатата на всички фенове на малкото топче зала „Арена Асарел“. Организатори на събитието са хората, стоящи зад супертурнира, известен под името „Асарел България Оупън“, който с провеждането на своите шест издания доказа, че страната ни достойно посреща световния елит в тениса на маса.

В надпреварата се включиха над 170 деца от 11 до 19-годишна възраст, от 23 държави. Финансирането се поема от сдружение „Асарел България Оупън“ с помощта на Министерството на младежта и спорта, а организаторите за поредна година успешно си партнират и с Българската федерация по тенис на маса. Турнирът носи името на своите дългогодишни благодетели от „АсарелМедет“, които стоят зад всички досегашни издания на мъжкия международен тенис турнир и отново се включват с помощ при организацията. България, като домакин бе представена от голям брой състезатели, а освен националите в съответните възрастови групи цветовете на българското знаме бяха защитавани от най-добрите млади надежди в тениса на маса.

Зрителите в „Арена Асарел” имаха възможността да стискат палци на медалиста от Европейското първенство за юноши и девойки в Белград - Йоан Величков. Освен на сингъл, той взе участие и в смесените двойки, където си партнира с друга медалистка от Еврошампионата в сръбската столица - Сиделя Мутлу. Сред познатите имена за феновете на този спорт бяха Ерен Бекир, Стефан Димитров, Мирослав Шмид, Виктория Персова, 17-годишната Цветелина Георгиева, вицешампионка на България при жените, както и много други деца от всички краища на страната.
Надпреварите във всички дисциплини бяха с пряка елиминация. След България, страната с най-много участници беше Тайпе, представени у нас с 15 момчета и 7 момичета. Входът за целия период на турнира бе абсолютно свободен за всички, които искат да подкрепят младите български таланти в тениса на маса.

Организаторите „Асарел България Оупън“ отново оправдаха гласуваното доверие и потвърдиха впечатленията за отлична организация и гостоприемно домакинство, с които Панагюрище и страната ни да се гордеят.