Общество

Главният секретар на МВР: Не ми е време и място да бъда вътрешен министър

От Euronews България Euronews България
Dimitar Kangaldzhiev BGNES

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев заяви, че с него не са водени разговори да поеме поста министър на силовото министерство, предаде БГНЕС.

Според Кангалджиев обаче честите смени в силовото министерство, влияят стресиращо на състава на МВР. Коментарите бяха направени по време на шествието, което се проведе в Бургас в памет на загиналите преди две години бургаски полицаи.

„Считам, че на този етап на моята професионална кариера също не ми е време и място да бъде вътрешен министър. Всяка една промяна в Министерство на вътрешните работи води до стрес в състава и води до негативни процеси. Пак казвам това се отразява изключително неприятно на служителите, както виждате настоящия министър успя да изгради един добър и да се работи в спокойна обстановка, въпреки че като цяло обстановката на политическо ниво не бих могъл да кажа, че е много спокойна и въпреки това сега, ако си стигна до такава промяна, пак казвам, ще се отрази при всяко положение и то в негативно посока”, заяви главен комисар Димитър Кангалджиев.

Директорът на МВР Бургас комисар Емил Павлов също опроверга появилата се информация, че е едно от имената, спрягани за министър на вътрешните работи в кабинета „Главчев 2”. „С мен не са водени разговори на тази тема и не бих приел такова предложение. Това е личен избор, моят личен избор е да бъда полицай”, заяви ст. комисар Емил Павлов, директор на ОДМВР Бургас.

В деня, в който се навършват 2 години от кончината на полицаите, благотворителното пешеходно шествие стартира в 10.30 ч. от сградата на Областна дирекция на МВР Бургас, намираща се на бул. „Христо Ботев“ №46 и завърши на кръгово кръстовище „Трапезица“, където пред паметната плоча на Атанас Градев и Йордан Илиев беше отслужена заупокойна панихида. Бяха положени цветя и венци от полицейски служители, граждани и гости на Бургас.

По време на дежурство на 25 август 2022 г. старши полицаи Атанас Градев и младши инспектор Йордан Илиев, изпълнявайки дълга си, се опитват да спрат преследван от органите на реда автобус със бежанци. При фаталния сблъсък двамата достойни мъже губят живота си. Организатори на шествието са ОД на МВР Бургас и Фондация „Емил Шарков“, като целта на паметното пешеходно шествие е и да се наберат благотворително средства за каузата на фондацията, която е в полза на деца на загинали и починали служители от системата на МВР.