Политика

Радев към Главчев: Имате срок до понеделник за съставяне на кабинет, при успех изборите ще са на 27 октомври (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Връчвам ви мандат за съставяне на служебно правителство. Тази отговорност отново се върна върху вас. Не е редно кризата в една институция да бъде гасена с разпалването на криза в друга институция. Това заяви президентът Румен Радев, връчвайки мандат за съставяне на служебен кабинет на Димитър Главчев.

За да имате успех в този мандат, следва да направите задълбочен анализ върху перипетиите, които имаше, за да се стигне дотук. По времето на първия ви мандат се породиха съмнения за зависимости от определени политически лица. Вие ги отрекохте, но днес получавате реалната възможност да и да ги опровергаете, каза още Радев.

Настоявам вашето правителство да издигне в свой авторитет борбата с уродливото явление купения вот. Очаквам до понеделник да ми представите състав на Министерски съвет, за да мога да издам указ за назначаването му и вие да положите клетва същия ден. При успех, изборите ще бъдат на 27 октомври, добави Радев.

Димитър Главчев посочи, че смята, че е изпълнил добре основната си задачата си в първия мандат като служебен премиер, а именно организацията на честни, прозрачни и свободни избори.

"Няма от какво да се срамувам от работата на правителството, на което все още съм служебен премиер", каза той. 

Главчев: Ще предприема действия с цел успокояване на политическата обстановка

Следя какво се случва в обществото и ще предприема действия с цел успокояване на политическата обстановка. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев след срещата с президента Румен Радев.

"Основната ми задача е да се свали политическото напрежение, което е доста високо“, подчерта Главчев и добави, че в понеделник представи на Радев състав на служебен кабинет.

В продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство по-рано днес Румен Радев определи Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател.

В изпълнение на процедурата в сряда държавният глава проведе разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.