Политика

Главчев при Радев: Готов съм отново да бъда служебен премиер (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Днес ще е поредният ден, в който ще се търси изход от политическата криза, в която попадна страната ни. Президентът Румен Радев ще разговаря отново с потенциалните кандидати за служебен премиер.

Пръв при Радев отиде настоящият премиер Димитър Главчев. "Не сме коментирали подробности, общи работи коментирахме - ако се спре на такъв вариант, аз да бъда кандидат за следващ служебен премиер. Не ми е връчен мандат, за да коментираме Калин Стоянов", коментира пред репортери Главчев пред медиите на излизане от сградата на президентството.

Кандидати

След последните промени в Конституцията възможностите за назначаването на служебен министър-председател са ограничени до десет позиции във високите итажи на властта. Председателят на парламента, управителят на БНБ или негов заместник, омбудсманът или негов заместник и председателят на Сметната палата или негов заместник.

Позицията на омбудсмана е вакантна, защото парламентът не попълни квотата. Заради несъвместимост Андрей Гюров в момента е отстранен като подуправител на БНБ.

След отказа на президента да подпише указа за назначаване на кабинета на Горица Грънчарова заради номинацията на вътрешния министър Калин Стоянов, тя също отпада от списъка.

Това означава, че Румен Радев има все по-малко варианти. ПП-ДБ във вторник инициира среща в опит да бъдат попълнени незаетите позиции от т. нар. "домова книга", но засега в Народното събрание не се събира мнозинство, за да се случи това. ГЕРБ заявиха, че няма да участват.

След разговор с президента, управителят на Българската народна банка Димитър Радев отново отказа да стане служебен премиер. Той заяви, че централната банка не трябва да бъде въвличана в политическия процес.
Моята позиция е непроменена. Аз съм категоричен, че централната банка не бива да се въвлича в политическия процес, посочи пред медиите той.

Димитър Радев добави, че банковият сектор е единственият стабилен в момента и призова политиците да не тестват неговата устойчивост. Той отказа да коментира дали изявеното отново преди дни желание на подуправителя на банката Петър Чобанов е проблем за БНБ.

"Аз съм представителят на България в Надзорния съвет на Европейската централна банка и специално за мен е абсолютно изключено дори да се коментира възможна опция за поемане на функцията на министър-председател", заяви подуправителят на БНБ Радослав Миленков след срещата с президента Румен Радев.

"Моите разговори с президента винаги протичат по един и същ начин – детайлно му обясних, отново повторих, че освен функциите в БНБ като подуправител, аз съм член и на Надзорния съвет на Европейската централна банка, и на Надзорния съвет на Европейския банков орган, с произтичащи ограничения. Единствената нова разлика сега е, че в момента ръководя управление "Емисионно" като допълнение в управление "Банков надзор", каза Миленков.

Подуправителят на БНБ обясни, че дори не се е стигнало до директен въпрос дали може да заеме позицията служебен премиер, тъй като ситуацията както за него, така и за президента, а също и за обществото е ясна, а именно че има ограничения, които не позволяват той да оглави подобен пост.

Следобед от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че "в продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство президентът Румен Радев проведе телефонни разговори с председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян и подуправителя на Българската народна банка Петър Чобанов. Двамата са сред определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател".

В съобщението не се посочва какъв е бил отговорът им, но според неофициална информация, Назарян отново е отказава да заеме поста служебен премиер.

По-късно от "Дондуков" 2 заявиха следното: "Прессекретариатът няма как да коментира произволни спекулации по отношение на разговорите на държавния глава, свързани с конституционната процедура по назначаване на служебно правителство. Съгласно същата президентът следва да определи кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията".