Политика

Заради Калин Стоянов: Президентът не прие предложения от Горица Кожарева състав за служебен кабинет

От Euronews България Euronews България
Mandat

Президентът Румен Радев не прие оставането на Калин Стоянов в МВР.

"Положените усилия не съответстват на най-същественото условие за успешното изпълнение на мандата – да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако Калин Стоянов запази поста си на министър на вътрешните работи", заяви Радев.

Той даде срок на посочената за служебен министър-председател Горица Грънчарова–Кожарева до 15.00 часа днес да предложи друг кадидат за министър на вътрешните работи.

"Призовавам Ви в това време да помислите дали за Вас Калин Стоянов е по-важен от това България да има спокойствие и правителство и дали заради него Вие сте готова да поемете отговорност за потенциална конституционна криза", каза Радев.

Кожарева обаче не се съгласи да смени вътрешния министър.

"Взела съм убедено решение Калин Стоянов да остане министър на вътрешните работи", настоя Кожарева пред държавния глава. 

"Специално в МВР, проведох разговори със синдикатите, срещнах се всички областни директори на полицията, директора на ГДНП, директора на пожарната и редица редови полицаи. Това, което чух от тях, беше едно и също - "това е човек, който осигурява спокойствие в системата, той е един от нас, а не парашутист. 24/7 е с отворен телефон, а когато му се постави проблем, взима бързи и адекватни решения", аргументира се тя.

Тогава Радев обяви, че няма да подпише указ, парламентарните избори се отлагат за след 20 октомври, а кабинетът "Главчев" продължава да работи до назначаването на ново служебно правителство.

Президентът призова и депутатите да допопълнят и т.нар. домова книга, от която може да избира потенциални служебни премиери. 

Повечето от имената, предложени от Кожарева, бяха на настоящи министри от кабинета "Главчев".

Повече вижте във видеото:

 

 

А лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обвини за ситуацията ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. 

"Днес, се случи нещо, което не бяхме преживявали като общество. Днес, Президентът отказа да подпише указ за назначаване на служебния кабинет начело с Горица Грънчарова, заради сериозни съмнения за политическо овладяване в предложения кабинет и, съответно, съмнение за честността на предстоящите избори и така страната влиза в конституционна криза. В конституционна криза! Нека, поне веднъж, ние като граждани, си дадем сметка защо се случи това. Конституционна криза има, защото партиите в управлявалата „сглобка“ промениха Конституцията в частта за служебните кабинети. ППДБ в коалиция с ГЕРБ и ДПС отнеха възможността Президентът да съставя служебен кабинет и съставиха списък от евентуални служебни министът-председатели, всички с ярка политическа окраска, от които да се избира. Това е така наречената „домова книга“. Всъщност, с тези промени ППДБ, ГЕРБ и ДПС се опитаха да овладеят бъдещите служебни правителства. И напълно естествено и логично се стигна до сегашната ситуация", написа в профила си във Фейсбук Трифонов.

 

Според Лена Бориславова от ПП-ДБ обаче, промените в Конституцията сработват.

 

 

Джевдет Чакъров: Приемаме решението на президента

"Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ за правителство на г-жа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов, предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация", това заяви пред БНР Джевдет Чакъров - съпредседател на ДПС.

"Най-важната задача на служебното правителство е да организира честни, свободни и демократични избори", каза още той и добави:

"Но също така е важно предизборната кампания да се проведе в спокойна обстановка, за да може всеки от нас като гражданин да направи свободното си волеизявление и да има добра организация. Това явно няма как да стане с посочения от г-жа Кожарева министър на вътрешните работи."