Политика

Кондева би приела да остане здравен министър "по преценка на Горица Кожарева"

От Euronews България Euronews България
Galia Kondeva BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Ако кандидатът за премиер Горица Кожарева прецени и предложи да бъда част от бъдещия кабинет, аз, с ясното съзнание за отговорностите, които предстоят в нашия сектор, бих приела. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, предаде БГНЕС. Тя уточни, са водени разговори на няколко срещи и са обсъждали решаването на проблеми в здравния сектор.

Кондева присъства днес във ВМА, където беше отбелязан за 20-а поредна година Денят на спасението в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи, пожарникари, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

Военномедицинска академия отбеляза с едноминутно мълчание и вой на сирени Денят на спасението.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора. След избухването на пандемията от COVID-19 към черните списъци бяха добавени имената на над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.