Политика

В парламента: Борисов предупреди за "осми предсрочни избори", Пеевски обвини президента, че бави служебния кабинет

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Има ли път назад за бившите партньори в не коалицията и ще има ли стабилно мнозинство след поредните избори? Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова колегите си от другите формации за смирение и смекчаване на тона, за да се случи това. Те обаче продължават със взаимните обвинения кой командва прокуратурата и кой назначава служебния кабинет.

Настоящата политическа ситуация лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обобщи  с твърдението, че "каквито са хората такива са и политиците". Той предупреди, че с поведението си политиците изгарят възможностите за разбирателство помежду си.

"Защото по начина по които се държат партиите може спокойно да говорим за следващите осми избори. С тези обиди в момента никой нищо няма да може да направи", каза лидерът на ГЕРБ и за пореден път призива за разум бившите си евроатлантически партньори в сглобката.

"Ако не направим правителство пак ще кажем че не се разбрахме и по 130 млн. ще даваме непрекъснато", убеден е той.

Вместо да се присъедини към призива на Борисов, Делян Пеевски атакува отново държавния глава. Питайки и сам отговаряйки си защо все още няма служебен кабинет.

"Ами защото президента трябва да се пече на морето в чужбина ето това е проблема. "Мистър Кеш" се пече в чужбина с антуража си от касиери", каза Пеевски.

Според Борисов Гуцанов от БСП обаче, всичко е в разумните срокове, все пак президентът се нуждае от време.

Пеевски коментира и вчерашните обвинения на ПП, че акцията на прокуратурата срещу Румен Гайтански е ръководена от него политическа поръчка.

"Питай го те какво правят и защо прокуратурата не прави нищо по маса разследвания, кой обслужва. Тях, с удобния им главен прокурор", категоричен е Делян Пеевски.

А Бойко Борисов подкрепи думите на Кирил Петков, който в тв интервю обяви, че Българската банка за развитие трябва да се разследва и за 150 млн. лв., отпуснати на "Булгартабак".

 

До момента участието си в кабинета на Грънчарова потвърдиха финансовият министър Людмила Петкова, министърът на образованието Галин Цоков, на правосъдието Мария Павлова, на земеделието Георги Тахов, на икономиката и индустрията Петко Николов, както и на регионалното развитие Виолета Коритарова. По неофициална информация настоящият заместник-министър на външните работи Иван Кондов е приел да застане начело на външно министерство. Готовност да останат и в следващото служебно правителство изразиха и министрите на отбраната, на транспорта и на културата.

Горица Грънчарова-Кожарева има срок до понеделник да представи проект на правитеслтво, а ден по-късно се очаква избраните министри да положат клетва.