Политика

Кожарева подаде сигнал до Сарафов за натиск Калин Стоянов да не е в МВР, Прокуратурата ще извърши проверка (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Gorica Grancharova Kojareva BGNES (2) Снимка: БГНЕС

Горица Грънчарова-Кожарева, чийто проектокабинет се провали, отиде в кабинета на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, за да подаде сигнал за оказван натиск, съобщи БГНЕС.

С оглед на изложените твърдения и изискванията на НПК предстои компетентната Софийска градска прокуратура да извърши проверка, съобщиха от пресслужбата на Прокуратурата. 

Неуспелият кандидат за премиер каза, че не е заплашвана. "Казвам само, че през този 9-дневен период, в който аз се срещах с всички, имаше определен натиск кой да бъде и кой да не бъде", добави тя, визирайки министреските постове.

Кандидатът за служебен премиер отбеляза, че през цялото време е провеждала разговорите си в сградата на Народното събрание, като това е било уточнено между президента Румен Радев и председателя на парламента Рая Назарян.

"Оттук ще отида при главния прокурор и с всичките факти, с които разполагам, ще ги дам на главния прокурор", каза още Горица Грънчарова - Кожарева и подчерта, че натискът върху нея е политически Калин Стоянов да не е служебен министър на вътрешните работи.

Двамата със Стоянов застанаха пред журналисти веднага, след като държавният глава отказа да подпише указа за съставяне на правителство с министър-председател Горица Грънчарова - Кожарева именно заради участието на Стоянов в него с мотива, че той не може да гарантира провеждането на честни избори. В обедната си почивка пък униформени и служители на МВР се събраха пред "Дондуков" 2 и призоваха: "Оставете министъра да си върши работата!", "Не рушете нещо, което работи!", "Г-н президент, нямате ли си друга работа?".

От своя страна Калин Стоянов заяви, че се прави опит за овладяване на МВР и даде заявка да не отстъпва.

"Няма да отстъпя в момент, когато се прави опит за овладяване на системата. Признателен съм на колегите, че се противопоставят на безпрецедентната намеса на президентската институция в дейността на изпълнителната власт. Благодаря и на номинираната за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева за гласуваното доверие“, каза Калин Стоянов. По думите му е задвижен сценарият да се правят избори с „наше МВР“ през „ала-бала с президента“.

Стоянов коментира още, че изборните резултати на политическите сили не зависят от МВР, а от убедителността на политическите лидери, посланията им и приоритетите, по които обещават да работят.