Политика

Проф. Георги Близнашки: Кожарева е големият печеливш от днес

От Тоня Стоянович Тоня Стоянович Репортер

Няма да има кабинет "Кожарева", изборите ще са след 20 октомври. За първи път в новата ни политическа история държавния глава отказва да подпише указа за назначаване на служебен кабинет. Това се случи след като кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева предложи Калин Стоянов да продължи да води Министерството на вътрешните работи. Според Радев, Стоянов не може да гарантира провеждането на честни избори и призова Грънчарова да смени Стоянов, но тя отказа.

Става ли страната ни жертва на политически амбиции и разраства ли се политическата криза - коментира юристът, професор по конституционно право и служебен премиер през 2014 г. проф. Георги Близнашки.

 

Ето какво сподели той:

Неприятна история. Една политическа криза по никое време. При малко повече такт можеше да се избегне този развой на събитията.

Президентът формално не е нарушил Конституцията, но начинът, по който протече тази среща, показва, че все още тази процедура не е изчистена. Очевидно е, че когато има разногласия между кандидата за министър-председател и президента – който назначава лицата – трябва да се стигне до предварително съгласуване. Реакциите им (на Кожарева и Радев – бел. ред.) бяха такива, все едно сега разбират накъде отиват нещата.

Има неща, които просто не могат да бъдат казани публично.

В резултат на тази среща, Горица Грънчарова-Кожарева изведнъж излезе като една мащабна фигура. Демонстрира класа, характер… Всъщност, тя беше големият печеливш от днешната среща. Беше много убедителна в защитата на кандидатурата на Калин Стоянов.

Така се прави, ако искаш да оставиш следа – може за 15 минути да влезеш в голямата политика, но важно е как ще излезеш от подобна ситуация. Тя се справи блестящо.

А големият проблем при Радев е, че той въобще не можа да влезе в ролята си на държавен глава. Президентът взе страна в спора между политическите сили. И най-вече, взе страната на ПП-ДБ.

Цялото интервю вижте във видеото.