Европа

ЕС обвинява Италия в нарушаване на конкурентни права за концесиониране на плажове

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Italy Plaj Beach ASP Снимка: AP архив

В продължение на почти две десетилетия Европейската комисия води съдебен спор с Италия относно практиките ѝ за концесиониране на плажове. Блока обвинява южноевропейската държава в липса на прозрачност и нарушаване на правилата за конкуренция. Италианските правителства, както леви, така и десни, твърдо се противопоставят на директивите на Европейския Съюз, изискващи провеждането на конкурентни търгове. Това пречи на конкурентите да навлязат на пазара.

След последното удължаване на срока до края на годината, одобрено от крайнодясното правителство на Джорджия Мелони, Рим изчерпа възможностите си и ще бъде принуден да се съобрази с правилата на Съюза от началото на 2025 г.

Европейската общност вече беше предупредила, че новите закони ще бъде наложени през 2009 г. От 2009 г. до 2024 г. са минали много години. Както обикновено, в Италия политиката на отлагане е предпочитана пред политиката на решаване на проблемите. Затова решаването му ще бъде безумно.

Алесандро Де Каталдо, клиент на плажното заведение „Il Venezia“ в Остия

Концесиите за плажове се предават от поколение на поколение в продължение на десетилетия, което според критиците е своеобразен монопол и символ на съпротивата на Италия срещу икономическите реформи. Разходите за посетителите на плажа варират по италианските крайбрежия. 

Аз съм част от третото поколение на това плажно заведение, което работи в този район повече от 60 години. Това винаги е било повод за гордост за нас, а ние, младите, се грижим да спазваме традициите на нашите предци.

Сузана Барбадоро, управител на плажното заведение „Il Venezia“ в Остия

Разходите за посетителите на плажа варират по италианските крайбрежия: Те могат да достигнат от 25 евро за наемане на два шезлонга и чадър за деня в най-обикновените заведения до няколкостотин евро в луксозни курорти като Капри или Саленто в Пулия. Икономистите обаче твърдят, че концесионерите на плажове отдавна се възползват от привилегированото си положение, като през годините връщат на италианската държава само малка част от приходите си. 

Мисля, че сегашното правителство трябва и ще намери компромис, който да направи ЕС доволен, а от друга страна да удължи отстъпките достатъчно.

Пиетро Паганини, икономист и политически анализатор

По данни на италианската Сметна палата от 2016 г. до 2020 г. италианската публична администрация е получавала около 97 млн. евро всяка година от 12 166 плажни концесии в страната. Това означава, че при среден годишен приход, оценяван на 260 000 евро, тези предприятия са плащали само около 7 600 евро годишно за своите концесии.