Европа

В Италия обучават кучета да спасяват хора в морето

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Ботч е един от четирикраките спасители по италианските плажове. Той е специално обучен да дава патрули, а мисията му е да спасява потенциални удавници. Полето му на действие е плажът Торе Флавия, на север от Рим. Но такива като него има в цяла Италия.

Породите, които имат вродена способност да търсят изпаднали в беда хора и да ги извличат на брега, са лабрадор, голдън ретривър и теранова. Повечето от тях обичат водата и са отлични плувци благодарение на изразените ципи по лапите им. Въпреки че се превръщат в любимци на децата, кучетата спасители имат сериозна работа.

Кучетата имат силни сетива в сравнение с хората. Те възприемат повече от хората и това им позволява да разберат кога възниква опасност сред многото къпещи се. Това би било по-трудно за човек спасител.

Кристиан Витале – командир от пристанищната администрация на Ладисполи

На Торе Флавия кучетата участват в симулирани извънредни ситуации, за да поддържат форма и да превърнат спасяването в рутинна дейност.

Пристанищните власти в Италия разчитат на тези специално обучени кучета да им помагат в откриването на извънредна ситуация. Но животните преминават през дълго обучение преди да станат сертифицирани спасители. В страната има 16 обучителни школи, които предлагат мащабни програми за обучение.

Франческо Чиле е един от спасителите на плажа Торе Флавия. Миналото лято той и две кучета са спасили човек, който бил повлечен от подводни течения към скалите.

Докато патрулирахме на плажа, видяхме човек, който жестикулираше в края на скалите, така че веднага се намесихме. Този ден морето беше много бурно и имаше силни подводни течения. Човекът беше изпаднал в паника, защото не можеше да се върне на брега. С помощта на двата лабрадора Перла и Арго успяхме да извадим човека на брега въпреки силните вълни.

Франческо Чиле – спасител на плажа Торе Флавия

Всеки от четирикраките спасители е обучен да отговаря на гласови и визуални команди.

В обучителните програми могат да влязат и домашни любимци, чиито стопани искат да ги научат на дисциплина. Обучението продължава година и половина. Всяко куче извършва действия, които се повтарят многократно, и накрая то ги изпълнява автоматично.

Освен че обичат водата, кучетата усещат теченията и могат да изберат най-точния път за изваждане на човек на брега.