Цвят

Изследване разкрива: Кучетата разбират думи, изречени от стопаните им

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Много собственици на кучета твърдят, че техните любимци разбират човешкия език: ако бъдат помолени да донесат топка, те наистина носят топката, а не например фризби или друг предмет. Учени от Будапеща твърдят, че са открили доказателство, че нашите домашни любимци разбират думите, които им се казват. Изследователите са използвали неинвазивни електроди за измерване на мозъчната активност на кучетата. Казва им се дума и после им се посочва предмет, референтен с нея.

Очаквахме, че ако кучетата разбират значението на думата, която означава даден обект, те ще очакват да видят този обект. И ако собственикът им покаже различен обект, ще има реакция на изненада в мозъка на животното. Точно това открихме.

Мариана Борош – изследовател в катедрата по етология в университета „Етвош Лоран“

Когато има несъответствие между дума и обект, животното реагира с изненада. Записаните различни модели на мозъчни вълни са доказателство, че кучето извиква вид „ментален образ“ на обекта, когато чуе названието му, както при хората.

Когато се опитваме да определим някакви способности на кучетата или как мозъкът обработва определени стимули, научаваме какво се споделя като информация с хората и уникални човешки свойства.

Мариана Борош – изследовател в катедрата по етология в университета „Етвош Лоран“

Нещо повече, откритията показват, че подобни способности изглежда са вродени при кучетата и не изискват специално обучение или талант, за разлика от повечето други животни.

Тази вродена способност вероятно е съществувала още преди 30 000 години, когато кучето е било опитомено, и е помогнала да се установи тясна връзка между животното и човека.

Един от изводите от изследването е, че кучетата могат да бъдат учени на думи за различни предмети, а не само на базови команди като „седни“ и „донеси“.