Общество

Тежки са условията, при които живеят бездомните кучета в общинския приют в Горни Богров

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Това не е весела история за щастливи кучета по Коледа. В приюта в Горни Богров е тихо. Няма посетители, защото много хора са видели заповедта от общината ,която ограничава посетителите. Единствена радост за стотиците бездомни кучета в самотата им са доброволците. Като Веселин, за когото няма делник и празник, лято и зима. 

Веселин Ганев, който е доброволец разказва, че в момента условията в приюта са тежки. Не са достатъчно и доброволците, които полагат грижи за животните.

В приюта срещаме Стела и съпругът и Роби, който е бразилец. Те живеят в Брюксел и са у нас за Коледа. Казват, че при тях в Белгия няма толкова бездомни животни, а тук ситуацията им изглежда

Сред 1500 бездомничета има и такива с тежки съдби, на които обаче се е усмихнало щастието. Като Кюфте, спасен от полицията след разбита банда за кучешки боеве. Две години по-късно белезите му вече са зараснали и скоро неговият стопанин ще го отведе у дома.

На топъл дом и човешка ласка се надява и Кай. Той е последния от спасените след полицейската акция питбули. Млад и енергичен, той чака своя човек, с който да тичат на свобода.

Веселин твърди, че никой от екипа на новия кмет на София, Васил Терзиев, не желае да поеме отговорността за общинския приют и да потърси решение на проблемите. Затова той се надява обществото да стане по-отговорно.

И тази събота и неделя 1500 те бездомни кучета ще са в приюта и ще чакат своите човеци. За да ги посрещнат с радостен лай и да им покажат, че обичта няма порода и цена. А се събира в две очи и една душа.