Свят

Треньор на кучета спасява бездомни животни от сблъсъците в Южен Ливан

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

През последните шест месеца трансграничният конфликт между ливанската групировка "Хизбула" и Израел отнема не само човешки животи. Тя дълбоко засяга и животните. Десетки хиляди хора са избягали от пограничните си села и са се насочили към по-безопасни райони в Ливан. В някои градове в южната част на страната изоставените домашни любимци и бездомните животни понякога са единствените оцелели. Те са принудени да бъдат сами, в условия на хаос. Изправени са пред глад, наранявания и болести без грижите и закрилата на своите стопани.

Низар Хатум, треньор на кучета и бивш войник от ливанската армия, се е заел с това да спасява бездомните любимци в районите, засегнати от сблъсъците. Хатум неуморно търси тези и пострадали животни, като им осигурява така необходимата храна и грижи. Той е създал приют в своето село Мимес, разположено в района Хасбая, по склоновете на планината Хермон.

„Поради израелския обстрел на южните райони много домашни любимци губят домовете си, страдат от наранявания или нямат подходяща храна, наред с други проблеми. Ето защо решихме да приемем всяко разселено животинче, като му осигурим медицинско лечение и дом. А ако се появи собственика му, гарантираме, че то ще му ще бъде върнато“, казва Хатум.

Към неговата кауза са се присъединили и местните жители, които му помагат, като предоставят храна и други продукти от ключово значение.