Свят

Кучета облекчават стреса при пътниците на летището в Истанбул

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Куки и Алита са част от нов пилотен проект на международното летище в Истанбул, насочен към облекчаване на стреса и безпокойството при пътниците. Четириногите любимци са сертифицирани, професионално обучени да успокояват хората. Кучетата терапевти са назначени в края на февруари, след месеци на подготовка и ускорено обучение, включително нечувствителност към външни дразнители.

 

Пътуването може да бъде стресиращо. Според изследвания, взаимодействието между животните и човека намалява нивата на стрес и тревожност. Затова започнахме проект „Кучета терапевти“.

Кадир Демирташ – мениджър „Клиенти“ на летището в Истанбул

Куки, италианска порода ретривър, е капитан на тима. Работи упорито и отдаде, за да угоди на всеки нуждаещ се човек. Развил е специална връзка с треньора си.

 

Куки и аз имаме специална връзка. Преди всичко сме приятели. Баща и син. Ние сме братя, колеги. Постоянно общуваме. Ако е възможно, не бих го изпуснал от поглед в нито един момент от денонощието. Той винаги иска да бъде харесван от хората, да им създава приятни моменти. Специално е обучен за това, както и ние.

Исмаил Сейхан – гледач и треньор на Куки

Кучетата, които са официални служители на летището, имат баджове и униформи, а също и работно време – пиковите часове между 10 и 16, когато движението на пристигащи и заминаващи е най-интензивно.

Бордър колито Алита е съекипник на Куки. Нейният внимателен поглед и способността ѝ да успокоява нервите са поразителни.

Притеснявам се да летя на самолети. Да, кучетата са прекрасни. Можете да ги погалите, те облекчават стреса и предизвикват нежни емоции. Това е чудесно.

Светлана – пътничка от Русия

Вече има планове за разширяване на пилотния проект след положителната обратна връзка от пътниците. А екипът четирикраки терапевти изпълнява професионално своите задължения.