Свят

29 души загинаха при пожар в сграда в Истанбул (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Fire G67083d9c0 1280 Снимка: AP архив

Най-малко 29 души загинаха днес при пожар в жилищен блок в квартал Шишли в Истанбул, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер, предаде БТА.

По информация на телевизията в момента продължава лечението на един пострадал в болница. Състоянието му е много тежко.  

Валията на Истанбул Давут Гюл каза, че на този етап не е установена точната причина за пожара. 

Пожарът се разрази в 16-етажна сграда. Първоначално бе съобщено, че зданието е 12-етажно.

Инцидентът е станал около 13:00 ч. Според първоначалната информация до трагедията се е стигнало, след като по време на ремонт на нощен клуб, намиращ се на подземен етаж на 16-етажната сграда, е избухнала експлозия.

По информация на в. „Джумхуриет“, който цитира кмета Имамоглу, ремонтът е извършван нерегламентирано. По думите му общината не получила молба от фирмата, занимаваща се с ремонтната дейност и ремонтът е бил извършван без необходимото разрешение.

В района на инцидента са изпратени полицейски екипи, пожарни коли, линейки, екипи на Националните медицински спасителни екипи (УМКЕ). В момента продължава спасителната операция за изваждане на блокирани хора в блока.

Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи в акаунта си в социалната мрежа Екс, че в района на инцидента са изпратени 26 линейки.

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч каза, че е предприето широкомащабно разследване по случая. Той уточни, че срещу петима заподозрени се води разследване.