Европа

Рим е най-големият град в Италия по консумация на сладолед

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Повече от сигурно е, че посетителите на Италия ще намерят джелатерия във всеки град. Италианците отдавна се наслаждават на сладоледа като част от своята лятна култура. Затова не е изненадващо, че те твърдят, че са най-добрите в приготвянето му. Изкуството за приготвяне на джелато се предава от поколения наред в историческите джелатерии на града. Джилоти е една от най-старите джелатерии в Рим.

Сладкарницата е забележителност не само защото е най-старата в Рим, но една от най-старите и в Италия. Отличителното е, че винаги е била в едно и също семейство.

Назарено Джиолити, собственик и управител на Джилоти

Недалеч се намира джелатерия Фасси, която използва иновации в приготвянето на десерта. Всеки месец той превръща една книга във вкус на джелато. В миналото книгата "IT" на Стивън Кинг беше превърната във вкус на червена череша амарена, който наподобяваше корицата на книгата.

Нашият джелато е несъвършена математика. Вкусът винаги остава същият. Тайната е в топа да бъдем верни на рецептите, които са първите, гарантирали ни този успех.

Андреа Фаси, главен изпълнителен директор на Фасси

Скорошен анализ на Италианската асоциация на производителите на сладолед показа, че Рим е най-големият град в Италия по консумация на сладолед с 14% увеличение спрямо миналата година. Според същите данни през 2023 г. туристите в Рим са увеличили разходите си за джелато с 5%, а през последните три години над 5 милиона туристи са консумирали знаковият за Италия десерт. Това е спомогнало за генерирането на приходи на стойност 600 милиона евро само в региона Лацио.