Общество

Прокуратурата във Варна образува преписка във връзка с публикувания "черен списък" на учители

От Euronews България Euronews България
Prokuratura Logo Nadpis Obvinenie BGNES

Окръжната прокуратура във Варна образува преписка по две медийни публикации, касаещи списък с имената и местоработата на учители в областния град, изразили лична позиция по повод приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование.

Преписката е образувана на 22 август  и има за цел да се установи има ли данни за извършено престъпление по смисъла на Наказателния кодекс или за друг вид нарушение на закона, което подлежи на административна санкция.  Работата по случая тече и към момента. Предстои да бъдат събрани всички данни по случая, както и да бъде извършен анализ на резултатите с оглед преценка за предприемане на последващи действия.

"Възраждане" категорично настоява законът да се спазва и никаква ЛГБТИ+ пропаганда да не бъде допускана в българското училище. Това се казва в официална позиция на партията. Декларацията идва, след като вчера се разрази спор заради публикувани от варненската организация на партията имена на учители от морския град, включили се в подписка срещу промените в Закона за предучилищното и училищното възпитание. 

 

Според "Възраждане", учителите, които се противопоставят на закон, който забранява пропагандата сред децата на нетрадиционна сексуална ориентация, не трябва да застават срещу закона, а да го спазват. От партията дават обяснение за публикувания списък с 26 преподаватели от Варна – имената им били публични и видни в личния профил на създателя на подписката срещу законовите промени, а след острата полемика заради публикуването им, имената са били скрити. От „Възраждане“ се оплакват и от атака срещу партията.

Вчера те сезираха прокуратурата срещу действията на учителите в подписката с мотив, че те искат да нарушават вече приет закон. От МОН се обявиха против подобни списъци и заявиха, че българският учител винаги е бил свободен и няма да се допусне дискриминация. ПП ДБ определиха списъка като фашизъм и обявиха, че ще внесат предложение за отмяна на спорната дефиниция за „нетрадиционна сексуалност“.

 

Още по темата - вижте в репортажа на Стефан Борисов: