Политика

„Възраждане“ пусна черен списък на учители, противопоставили се на Закона срещу ЛГБТ пропагандата (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Списък с имената на учители, които са се подписали против поправките в закона за образованието, забраняваща "ЛГБТ пропагандата в училище", пусна структурата на „Възраждане”-Варна.

„Публичен списък на варненските учители и директори, подписали се против забраната на джендър агитация в детските градини и училища“, пише в публикация във фейсбук профила на партията, а отдолу са изброени имената на учителите, работно им място и кой предмет преподават.

„Колко родителите са съгласни тези 26 лица да имат досег до децата им, като тук има дори и училищен психолог?! Настояваме за гаранции, че тези лица няма да вършат противозаконна пропаганда спрямо децата на Варна! Родителите могат да поискат обяснение от директорите на училищата, където паразитират въпросните джендъри”, пишат от „Възраждане“ в публикацията.

Срещу действията на „Възраждане“ буйно реагираха редица политици. Според Георг Георгиев от ГЕРБ, действията на „Възраждане“ са възмутителни.

 

Манол Пейков от ПП-ДБ също реагира с пост в социалните мрежи:

 

"Списъкът на омразата" в днешна България?! Няма да допуснем това!", написа съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. 

Реакция последва и от страна на Министерството на образованието и науката 

"Българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен и това е направило децата и нацията ни свободни. Запазвайки тази свобода, ние запазваме собствените си ценности, морал и бъдеще", пишат в своя позоция от Министерството на образованието.

"Затова и в системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители. Както и досега, Министерството на образованието и науката и институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище. Образованието е кауза за обществото ни, която трябва да ни обединява, а не да чертае нови разделителни линии и конфликти", посочват още от просветното ведомство.

Учителите не могат да бъдат обект на партийна агресия – от това ще пострадат децата ни, заявява председателят на ПГ на ПП-ДБ акад. Николай Денков. Той определи действията на "Възраждане" като "Нечувана атака срещу българските учители и недопустима политическа пропаганда на гърба на българското училище".