Свят

Камала Харис прие номинацията на демократите за президент

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Harris DNC AP Снимка: АП.

Вицепрезидентът на Съединените Щати Камала Харис закри четиридневната Конвенцията на Демократите в Чикаго. След като се качи на сцената, Харис официално прие номинацията на своята партия и изнесе 37 минутна реч. Тя и нейният опонент Доналд Тръмп навлизат в последните 11 седмици на предизборната кампания. 

 

Никога няма да се поколебая да предприема всички необходими действия, за да защитя нашите сили и интереси срещу Иран и подкрепяните от него терористи. Няма да се присламчвам към тирани и диктатори като Ким Чен Ун, които се застъпват за Тръмп. Той е лесен за манипулиране с ласкателства и услуги. Те знаят, че Тръмп няма да държи диктаторите отговорни, защото сам иска да бъде диктатор. А като президент аз никога няма да се поколебая да защитя сигурността и идеалите на Америка. В трайната борба между демокрацията и тиранията знам къде стоя и знам къде е мястото на Съединените щати.

Камала Харис, кандидат за президент на Демократическата партия

Тя обвини Тръмп, че не се бори за средната класа и планира да въведе увеличение на данъците чрез предложенията си за мита. Тя потвърди, че ще работи за възстановяване на правото на аборт. Други акценти от речта й включваха призив зая край на войната в Газа. След дни на протести от страна на палестински поддръжници Харис обеща да осигури сигурността на Израел, да върне заложниците от Газа и да сложи край на конфликта. По време на речта си, Харис обеща да бъде президент на всички американци и да обедини страната, следвайки нейните основни принципи. Тя заяви, че победата над Тръмп на президентските избори на 5 ноември е приоритет, като припомни за нападението на крайно десни поддръжници на Тръмп на 6 януари 2021 г. в Капитолия.  

В социалната мрежа Х Тръмп критикува представянето на Харис. Според него на нея не й остава много време в Белия Дом.