Свят

Джо Байдън: Изборът на Камала Харис беше най-доброто решение, което съм взимал през цялата си кариера

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън затвърди номинацията на Камала Харис за лидер на Демократическата партия в борбата за Белия дом срещу републиканеца Доналд Тръмп. Това стана чрез реч на националната конвенция на Демократическата партия, в която определи вицепрезидента си като най-добрата надежда за запазване на американската демокрация. Байдън зае централно място в нощта на откриването на форума, като предизвика овации от страна на партийните членове. Президентът благодари на всички в партията, на която е служил в продължение на половин век. Отправяйки множество закани към Тръмп, Байдън обеща да бъде „най-добрият доброволец“, който Харис и нейният кандидат някога са виждали.

Изборът на Камала беше първото решение, което взех след като бях номиниран. Това беше и най-доброто решение, което съм взимал през цялата си кариера. Ние не само се опознахме, но и станахме близки приятели. Тя е твърда, опитна и изключително почтена. Нейната история представлява най-добрата американска история. И както много от най-добрите ни президенти, тя също е била вицепрезидент.

Джо Байдън, президент на САЩ

От своя страна Харис се появи изненадващо, за да отдаде почит на президента Байдън.

Това ще бъде една страхотна седмица. И аз искам да започна с честване на нашия невероятен президент Джо Байдън. Джо, благодаря ти за твоето историческо лидерство, за твоя живот в служба на нашата нация и за всичко, което ще продължиш да правиш.

Камала Харис, вицепрезидент на Съединените щати

Хилъри Клинтън също се появи на конвенцията. Бившият държавен секретар аплодира Харис за това, че работи за преодоляване на това, което тя нарича „най-високият и най-трудният стъклен таван“. Същевременно в деня на откриването хиляди демонстранти излязоха по улиците на предимно мирен протест с призив за прекратяване на войната в Близкия изток. Няколко демонстранти бяха арестувани, след като пробиха оградата, поставена от полицията.