Свят

Какво ще означава за Европа евентуалната победа на Камала Харис на изборите в САЩ?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Множество експерти в Европа вече говорят за това какво би означавала победата на Харис/Уолц за отношенията между ЕС и САЩ. Робин де Вутерс от Демократи в чужбина е развълнуван от перспективата и въпреки че изборите в САЩ са чак на 5 ноември, за американците в чужбина гласуването по пощата наближава.

Определено има някаква нервност, не само защото това са трудни избори, но и защото видяхме през 2020 г. с, опита за преврат, във Вашингтон. Дори и изборния ден да премине добре, никога не можем да сме сигурни, че няма да се случи нещо до деня на встъпването в длъжност на 20 януари. Дори може да се случи много. Така че има за какво да се притесняваме. Но ние сме убедени, че Камала Харис ще спечели.

Робин де Вутерс, говорител, Демократи в чужбина

Манифестът на демократите е точно в синхрон с визията на ЕС за света, а ерата на Тръмп се помни като един от най-предизвикателните моменти за трансатлантическите отношения.

Мисля, че преди всичко Европа иска предвидимост от Съединените щати, особено в момент на война на континента и други напрежения по света. И мисля, че много хора търсят именно това. Не всички. Разбира се, в Европа ще има различни мнения.

Йън Лесър, вицепрезидент, Германски фонд Маршал

Въпреки еуфорията в Чикаго тази седмица, в САЩ също има различни мнения. Доналд Тръмп все още има силна подкрепа. И независимо от резултата, бъдещият президент на САЩ ще има целта да ръководи Америка. Същевременно ЕС също ще трябва да се изправи на крака.

Нещата, за които европейците ще се притесняват, ще продължат да съществуват, независимо дали ще има демократическа или републиканска администрация. Искам да кажа, че сме виждали някои от споровете. Мисля, че е един вид високополитически геополитически въпрос. Но когато става въпрос за търговска политика и други въпроси, вероятно все още ще има напрежение. И разбира се, за всяка администрация тези икономически и гранични въпроси както и вътрешните въпроси по същество или най-вече ще бъдат на първо място в дневния ред. Искам да кажа, че външната политика не е движещата сила на тази надпревара и рядко е такава в американската политика.

Ян Лесер, Германски фонд Маршал

Към момента обаче всички ще продължат да гледат към дебата между Тръмп и Харис, който ще се проведе на 10 септември.