Свят

Акушерките в Южен Судан се борят да спасят майки и бебета

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Елизабет Нячиев е на 16 години, когато решава да стане акушерка, за да помага на майките в Южен Судан. Страната е с един от най-високите проценти на майчина смъртност в света. Сега 36-годишната Нячиев, която скоро ще роди шестото си дете, е преживяла войни, глад, разселване и животозастрашаващи спонтанни аборти, като същевременно се е борила да остане в училище и да работи. Тя е една от около 3000-те акушерки в Южен Судан. Министерството на здравеопазването на страната твърди, че този брой е недостатъчен, за да обслужва населението от 11 милиона души.

 

Много е трудно да си акушерка и да не можеш да помогнеш на някого, който умира. В много случаи нямаме оборудване. Сблъсках се с много големи предизвикателства.

Елизабет Нячиев, акушерка

Според статистиката на ООН за 2020 г. на 100 000 живородени деца в страната умират приблизително 1200 жени - повече от 50% увеличение спрямо констатациите отпреди пет години. Според здравните работници, жените умират от усложнения по време на бременност поради липса на достъп до медицински грижи и стоки от първа необходимост като чиста вода, канализация и недостатъчно обучен персонал. Голяма част от страната няма пътна мрежа и бременните жени често са принудени да вървят пеша с часове или дни до най-близката клиника. Понякога жените, които успеят да стигнат навреме до клиниката, не могат да намерят подходящите грижи. Ниалит Мауит губи един от близнаците си поради усложнения при раждането.

 

Благодарна съм, че тук има болница. Ако я нямаше, вчерашният ден можеше да ми бъде последен. 

Ниалит Мауит, майка

Източноафриканската държава все още се възстановява от петгодишните боеве, които избухнаха през 2013 г. и отнеха живота на близо 400 000 души. Изборите, планирани за миналата година, бяха отложени за декември тази година, но и за тях има малко подготовка. Насилието продължава в някои райони, като според ООН около 2 млн. души са разселени, а 9 млн. души - 75% от населението - разчитат на хуманитарна помощ.