Свят

Една година по-късно: Конфликтът в Судан е довел страната до сериозна хуманитарна криза

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Конфликтът в Судан доведе до разселването на милиони хора, а много от жителите на страната се борят с влошаващата се икономика. Североизточната африканска държава изпадна в хаос през април миналата година, когато напрежението между военните и известната паравоенна групировка "Сили за бърза подкрепа" прерасна в открити боеве в столицата Хартум, а след това се разпространи из цялата страна. Сраженията отнеха живота на хиляди хора. Хуманитарната криза в страната е достигнала "катастрофална точка на пречупване". Това заяви ООН дни преди мирните преговори, планирани за края на тази седмица.

Когато става въпрос за тези преговори, ние винаги казваме, че помирението е по-добро. Стигнахме до етап, в който хората сякаш не съществуват.

Али Мохамед, разселен жител

По данни на Международната организация по миграция от началото на сраженията над 10 милиона души са били принудени да напуснат домовете си. Над 2 милиона от тях са избягали в съседни държави. Според официални данни около 25 милиона души - повече от половината от населението на Судан - ще бъдат изправени пред остър глад. Това предупредиха експертите от Комитета за преглед на глада. По данни на Централното статистическо бюро в Судан инфлацията в страната наскоро е достигнала 159%.

Искаме реформи за нашата страна. Искаме силите за бърза подкрепа да изчезнат и цените на този пазар да се понижат.

Ханан Ахмед, местен жител

Сраженията бушуват в Дарфур, в град Ал-Фашер и в югоизточната провинция Сенар, където сблъсъците са принудили над 700 000 души да избягат миналия месец. Същевременно мирните преговори са изправени пред несигурност, тъй като суданската армия все още не е потвърдила участието си в срещата в Швейцария с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия.