Свят

Болници в Судан остават затворени заради размириците

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Гражданската война в Судан, която продължава вече 14-ти месец е засегнала сериозно здравния сектор на страната. Много болници и медицински заведения са повредени или опожарени. Лекарите предупредиха, че малкото работещи заведения може да бъдат затворени поради ограничените ресурси и пренаселеността с пациенти.

Всички пациенти, подложени на диализа, трябва да имат три сеанса седмично. Такива са правилата в световен мащаб. За съжаление, ние можем да осигурим само един сеанс седмично, а има пациенти, на които не можем да осигурим дори този единствен сеанс.

Аммар Моатасем, лекар

Напрежението между военните и известната паравоенна групировка "Сили за бърза подкрепа" избухна в открити боеве в столицата Хартум миналата година. По данни на ООН за 14те месеца на сражения са загинали повече от 14 хиляди души.  Световната здравна организация съобщи, че 15 млн. души нямат здравни грижи, а между 70 и 80% от здравните заведения не функционират.

Когато започна войната, бях в болницата и току що ми бяха направили сърдечна операция. Трябваше да имам посещения при лекари, но заради сраженията нямаше как.

Манал Фадл, пациентка

Конфликтът предизвика най-голямата криза на разселване в света, като над 11 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си. Страната страда и от високи нива на глад от началото на гражданската война. Според изявление на Световната програма по прехраната единственият граничен пункт, през който камиони могат да внасят храна за района на Северен Дарфур, е от Тине в Чад. Засилените боеве, обаче, затрудняват това.