Свят

25 милиона души в Судан се нуждаят от храна

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В някои части на Судан преобладават условия на глад. Това установи Интегрираната класификация на фазите на продоволствената сигурност (IPC). Гражданската война предизвика широкомащабна хуманитарна криза. Повече от 10 милиона души са разселени, както вътрешно, така и зад граница. Североизточната африканска държава изпада в хаос през април 2023 г., когато напрежението между двете военни фракции избухва в открити боеве в столицата Хартум. По данни на ООН досега са убити над 14 000 души, а 33 000 други са ранени.

 

Ситуацията в Судан всъщност е опустошителна. Половината от населението се бори да посрещне ежедневните си нужди, що се отнася до храна, защита и други форми на помощ. Наистина сме загрижени. 25 милиона души се нуждаят от храна. Това е половината от населението, един от всеки двама.

Лаура Търнър, директор на WFP за реакция при извънредни ситуации

Перспективата за водените от Съединените Щати преговори за прекратяване на огъня дава надежда за разрешаване на конфликта и облекчаване на хуманитарната криза.

Прекратяването на конфликта обаче е само една от многото стъпки, които трябва да бъдат предприети за възстановяването на Судан. Според Световната продоволствена програма (WFP) възстановяването на инфраструктурата и системите на страната, разрушени от войната, ще отнеме "десетилетия". В отговор на продължаващото насилие, организацията е помогнала на 4 милиона разселени хора от началото на 2024 година. Доставката на основни продукти като храна и лекарства става все по-трудна поради тежкото облагане на стоките, отнемащите време проверки за сигурност, закъсненията и недостъпността на маршрутите.

 

По време на дъждовния сезон много камиони, които се опитват да стигнат до определени селища буквално потъват. Цялата инфраструктура е разрушена, така че не сме в състояние да използваме никакъв друг транспорт освен въздушен. А той е неефективен. Със самолети стигаме до обсаденото население, но има друг проблем. Не можем да пренесем толкова помощ отколкото хората се нуждаят.

Лаура Търнър, директор на WFP за реакция при извънредни ситуации

По данни на Световната продоволствена програма засилените боеве в Ел Фашер силно са затруднили достъпа на хуманитарни конвои до Северен Дарфур.