Свят

Хиляди в Судан са принудени да напуснат домовете си заради наводнения

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Хилядите хора, разселени от гражданската война в Судан преживяват още една криза. Тежки наводнения принудиха много семейства да търсят поредни временни убежища. Училищен комплекс в източната провинция Касала се е наводнил само за няколко часа.

Училището беше наводнено, докато спяхме. Събудихме се и открихме, че всичките ни вещи са потопени. Не ни остана нищо.

Марва Муса Мохамед, разселена суданка

Върховният комисариат на ООН за бежанците предостави спешни палатки и определи нуждите, включително достъпа до вода, хигиена и канализация, като „огромни“.

В момента разпространяваме нехранителни артикули, които ще помогнат на принудително разселените общности, засегнати от наводнения, да се справят с кризата. Хората все още се нуждаят от подслон, здравни услуги, достъп до вода и канализация. Децата се нуждаят от закрила и образование.

Биченге Малайка Баликуиша, ООН

По данни на ООН повече от 11 000 души, включително бежанци и местни общности в източната част на щата Касала, са били засегнати от наводненията през последните две седмици. Прогнозите предвиждат още бури през следващите дни.

Голяма част от страната изпадна в хуманитарна криза, откакто преди повече от година започнаха сраженията между военните и мощната паравоенна групировка Сили за бърза подкрепа.

Надявам се войната да спре и хората да могат да се върнат у дома. Наистина ми се иска да се върна вкъщи, защото нищо не може да замени комфорта на дома. Без значение какво правят организациите, нищо не може да се сравни с това да си у дома.

Марва Муса Мохамед, разселена суданка

По данни на ООН повече от 10 милиона души са били принудени да напуснат домовете си както в страната, така и през нейните граници. Гражданската война продължава вече повече от година.