Свят

На едно мнение: Тръмп и Харис искат да премахнат данъците върху бакшишите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп и настоящият вицепрезидент Камала Харис са съгласни поне с едно нещо: и двамата искат да премахнат федералните данъци върху бакшишите на работниците. И двамата кандидати обявиха тези позиции в Невада, където има една от най-високите концентрации на работници в сферата на този тип услуги в страната.

Законодатели от двете партии също подкрепят законодателство, което ще направи тази промяна. Някои експерти твърдят, че промяната ще помогне на работниците, които получават бакшиши и които обикновено са по-млади и с по-ниски доходи. Други обаче твърдят, че плановете са несъвършени и ще насърчат по-заможните работници като адвокатите да прехвърлят възнаграждението си към бакшишите. Професор Джеймс Хайнс от Юридическия факултет на Мичиганския университет казва, че бакшишите винаги са се отчитали като доход, а въвеждането на промяна ще изисква големи усилия от страна на Конгреса.

Конгресът може да промени закона и да предвиди изключение за бакшишите. И би могъл да го направи по начин, който по някакъв начин да е обвързан с останалите ви доходи. Тук е проблема: Като начало, ако имаме изключение за бакшишите, трябва да разграничим бакшишите от другите форми на възнаграждение. А това е изключително трудно да се направи.

Проф. Джеймс Хайнс, Юридически факултет на Мичиганския университет

Хайнс също така посочва, че разглеждането на тези въпроси по време на президентска кампания предлага свои собствени предизвикателства. Така или иначе, премахването на данъците върху бакшишите може да се окаже по-лесно да се каже, отколкото да се направи.